ERASMUS+ PROJEKT: WHITE FRIDAY – BELI PETEK

OŠ Šmartno pri SG Slovenija, Aslandsskoli Islandija, OŠ Ziburys Litva

Naša šola že več kot 25 let aktivno sodeluje v nacionalnem projektu Ekošola kot način življenja in s tem soustvarja odgovornejše ravnanje učencev, učiteljev in širšega šolskega okoliša do okolja, s čimer vsi postajamo občutljivejši za okoljsko problematiko. S podobno mislečima šolama, Aslandsskoli iz Islandije in Ziburys iz Litve, smo zasnovali skupen Erasmus+ projekt z izvirnim naslovom White Friday – Beli petek, ki ga razumemo kot premik k odgovorni in trajnostni potrošnji. V nasprotju s konceptom »črnega petka«, ki je sinonim za velike razprodaje in spodbuja ljudi k nenadzorovanem nakupovanju, želimo z našim naslovom »beli petek« ponazoriti nov začetek odgovornejšega pristopa k nakupovanju in potrošnji.

V projektu se bomo posvetili trem tematskim sklopom: zmanjšani potrošnji plastike ter manjši količini zavržene hrane in oblačil. Projekt se prvenstveno osredotoča na učence in učitelje tretjega in četrtega razreda, nedvomno pa bo njegov učinek viden tudi pri ostalih učencih in učiteljih. V okviru projekta bodo učitelji gostovali na sodelujočih šolah, kjer bodo spoznavali njihovo okoljsko problematiko, se seznanili z njihovimi izobraževalnimi sistemi in načrtovali učne aktivnosti za uspešno izvedbo projekta za svoje učence.

Bistvo Erasmus+ projektov je v sodelovanju, zato bodo učenci sodelovali s svojimi vrstniki preko spletnega okolja eTwinning, kjer bodo tudi učitelji objavljali svoje učne priprave, video posnetke in ostale izdelke, ki bodo nastajali tekom projekta.

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)