sendvič

 

Prehrana otrok in odraščajoče mladine ima več posebnosti in prav zato ji posvečajo mnogo pozornosti v vseh družbenih sistemih, tudi pri nas. Slovenija je ena izmed držav v svetu, ki namenja šolski prehrani otrok posebno skrb. Temelj zdravega prehranjevanja za otroke in mladostnike je pestra, kakovostna in raznolika prehrana, ki je dobra popotnica za nadaljnje življenje.

Šolska shema je ukrep EU kmetijske politike, v katerega je vključena tudi Slovenija. Osnovne šole, osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami lahko za vpisane otroke in mladostnike dobijo finančno pomoč za razdeljevanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov.

Šolska shema je podporni mehanizem pri zagotavljanju uravnotežene prehrane otrok in mladostnikov. Cilji so predvsem povečanje uživanja zelenjave, sadja in mleka ter mlečnih izdelkov pri otrocih in mladostnikih, povečanje porabe lokalnega sadja in zelenjave v šolah ter ozaveščenost otrok in mladostnikov o kmetijstvu in prehrani.  Informacije v zvezi z izvajanjem šolske sheme najdete na spletni strani Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Na spletni strani boste našli vse informacije o šolski prehrani na Osnovni šoli Šmartno pri Slovenj Gradcu

(Skupno 1.299 obiskov, današnjih obiskov 1)