Uredba(EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom:
Snovi ali proizvodi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti:
- Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti : pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo;
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice;
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena:
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.
- Raki in proizvodi iz njih.
- Jajca in proizvodi iz njih.
- Ribe in proizvodi iz njih, razen:
(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine in karotenoide;
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev,ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina.
- Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih.
- Zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob;
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferolacetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov sojinega olja.
- Mleko in mlečni proizvodi(vključno z laktozo), razen:
(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
(b) laktitola.
- Oreški (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi Queensland, ter proizvodi iz njih, razen:
(a) oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.
- Listna zelena in proizvodi iz nje.
- Gorčično seme in proizvodi iz njega.
- Sezamovo seme in proizvodi iz njega.
- Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2.
- Volčji bob in proizvodi iz njega.
- Mehkužci in proizvodi iz njih.