Na naši šoli smo 15. novembra 2024 obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga praznujemo vsak tretji petek v novembru. Namen projekta je osveščanje o pomenu zdravega prehranjevanja, lokalno pridelane hrane in trajnostnih izbir, ki vplivajo na kakovost našega življenja in okolja.
Slogan letošnjega zajtrka, »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«, nas je spomnil na pomembnost petih ključnih sestavin: kruha, masla, medu, mleka in jabolka ali drugega slovenskega sadja, ki že vrsto let tvorijo osnovo te pobude.
Kaj smo pripravili za naše učence?
🍞 Domač ržen kruh iz krušne peči kmetije Bimer,
🧈 Ekološko maslo in mleko s kmetije Gams,
🍯 Eko cvetlični in gozdni med kmetije Bauer,
🍎 Domača jabolka kmetije Cvahte.
Vse sestavine so bile lokalno pridelane in pripravljene, kar je učencem omogočilo, da uživajo v kakovostnih in svežih izdelkih, ki so popoln začetek dneva!
Dogajanje je popestril obisk učencev čebelarskega krožka, ki so predstavili zanimivo zgodbico o medu in sladkorju ter organizirali degustacijo našega šolskega medu, pridelanega v šolskem čebelnjaku. S tem so nas opozorili na pomembnost čebel za naravo in prehrano.
Obeležitev Tradicionalnega slovenskega zajtrka je hkrati sklenila teden slovenske hrane, ki je na naši šoli potekal od 11. do 17. novembra 2024. Med tednom smo na jedilnik uvrstili različne tradicionalne slovenske jedi ter spodbujali učence k pogovorom o pomenu zdrave prehrane in lokalno pridelane hrane.
Poleg kulinaričnih užitkov so bili učenci od 1. do 5. razreda ustvarjalni tudi pri likovni umetnosti, kjer so izdelali razredne panje, ki zdaj krasijo vrata razredov in šolske panoje. Tako smo s toplimi barvami in motivi čebelarskega sveta obogatili šolski prostor.
Hvaležni smo vsem, ki so prispevali k uspešni izvedbi projekta. Tradicionalni slovenski zajtrk je ponovno opomnil, da je hrana, pridelana v naši bližini, bolj sveža, okusna in kakovostna. Veselimo se, da bomo to tradicijo ohranjali tudi v prihodnje.
Špela Blatnik in Irma H. Javornik